Toegang tot fatsoenlijke, propere en veilige sanitaire voorzieningen mag niet worden bepaald door gender, geslacht, leeftijd, sociale status, functionele diversiteit, afkomst, of het al dan niet dakloos zijn.
Pee-Map
Over ons
De toegang tot schone en veilige openbare toiletten is een kwestie van geslacht en ongelijkheid.
In Brussel bijvoorbeeld is slechts ongeveer 60% van de openbare toiletten (inclusief toiletten en urinoirs) toegankelijk voor vrouwen*, minder dan 25% is toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit, 55% van de toiletten is gratis en minder dan 40% is dag en nacht open. Er wordt onvoldoende rekening gehouden met de plaats van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte, noch met die van seksuele en genderminderheden, personen met beperkte mobiliteit en daklozen.
Wanneer er al toiletten zijn, zijn ze vaak vuil, werken ze niet of zijn ze niet open. Met de sluiting van cafés en restaurants ten gevolge van de coronacrisis, wordt het haast onmogelijk om in de stad een toegankelijk toilet te vinden. Het is nochtans van essentieel belang dat iedereen zich vrij kan verplaatsen en zich op zijn/haar gemak voelt in de openbare ruimte. Toegang hebben tot fatsoenlijke, aangepaste en liefst gratis openbare toiletten maakt daar deel van uit.
Peesy wil bijdragen tot meer gelijkheid in de openbare ruimte door te benadrukken hoe belangrijk het is dat iedereen toegang heeft tot een toilet. Peesy brengt alle openbare toiletten in kaart die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaan. De bedoeling is dat iedereen met een dringende behoefte doorverwezen kan worden naar het dichtstbijzijnde en meest geschikte toilet of het zelf kan vinden. Peesy wil ook een lijst bijhouden van alle openbare toiletten in Brussel, omdat zo’n lijst nog niet bestaat.
App
Vind het dichtstbij gelegen toilet in slechts drie clicks met de peesy app
Peesy is een gratis Android-app waarmee je de bestaande openbare toiletten in Brussel kan geolokaliseren.
Filters maken het mogelijk je zoekopdrachten naar je eigen behoeften af te stellen! Gebruik de filters om te weten of je als gebruiker iets moet betalen, hoeveel toiletten er zijn, welke de openingsuren zijn, of ze toegankelijk zijn voor PBM’s, of er een wastafel en/of luiertafel aanwezig is. Je kan ook in real time een beoordeling geven met beschrijving van de toestand en de veiligheid van de toiletten.
En als u plots behoefte hebt aan hydratatie… dankzij de samenwerking met de vzw Straatverplegers en de onderzoeksgroep over wateronzekerheid – HyPer – van de ULB, toont Peesy ook de waterfonteinen aanwezig op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest !
FEITEN & CIJFERS
Contact
Heb je vragen, aanbevelingen of opmerkingen?
Aarzel niet om ons te schrijven!
hello@peesy.be